LIBERIA
Pszenica ozima
Wyrównane i dorodne ziarno o bardzo dobrych parametrach jakościowych – większość z nich, jak zawartość białka, liczba opadania
czy wskaźnik sedymentacji, osiąga poziom odpowiadający wykorzystaniu w młynarstwie i piekarnictwie.
- Wybitna odporność na podstawowe choroby pszenicy potwierdzona obecnością genów odporności na mączniaka prawdziwego oraz rdzę brunatną.
- Wysoki i stabilny potencjał plonowania zarówno na podstawowym (a1), jak i intensywnym (a2) poziomie agrotechnicznym, potwierdzony również w suchych latach – do 104% wzorca (wg COBORU 2020 r.), w każdym regionie badań.
Kluczowe cechy:
- Bardzo wysoka zimotrwałość.
- Niskie wymagania glebowe i bardzo wysoka tolerancja na zakwaszenie gleby.
- Średni termin dojrzewania.
- Rośliny średniej wysokości z mocną i sztywną słomą, z bardzo wysoką odpornością na wyleganie przed zbiorem.