HELLTOP

Główne zalety odmiany:

  • Najgrubsze i najcięższe ziarno
  • Najwyższa odporność na wyleganie
  • Wysoka zdrowotność

Helltop ma bardzo długie źdźbło, mimo to odmiana odznacza się jedną z najwyższych odporności na wyleganie. Źródłem tak dobrej stabilności łanu mimo jego wysokości jest bardzo grube źdźbło o większej liczbie wiązek przewodzących i ścianach komórkowych wyścielonych silnie ligniną.

Pod względem odporności na mączniaka, rdzę brunatną i źdźbłową ta odmiana jest praktycznie bezkonkurencyjna.

Helltop wytwarza ziarno o doskonałych parametrach młynarskich. Nasiona charakteryzują się optymalną do wypieku liczbą opadania i bardzo wysoką zawartością białka. Ponadto są bardzo jasne, co przekłada się na atrakcyjny wygląd mąki, zdolny zadowolić pod tym względem oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. W porównaniu z innymi żytami odmiana zapewnia o 5 - 10% lepszą wydajność produkcji mąki.

 

HELLTOP.pdf