HELLTOP
Główne zalety odmiany:
- Najgrubsze i najcięższe ziarno
- Najwyższa odporność na wyleganie
- Wysoka zdrowotność
Helltop ma bardzo długie źdźbło, mimo to odmiana odznacza się jedną z najwyższych odporności na wyleganie. Źródłem tak dobrej stabilności łanu mimo jego wysokości jest bardzo grube źdźbło o większej liczbie wiązek przewodzących i ścianach komórkowych wyścielonych silnie ligniną.
Pod względem odporności na mączniaka, rdzę brunatną i źdźbłową ta odmiana jest praktycznie bezkonkurencyjna.
Helltop wytwarza ziarno o doskonałych parametrach młynarskich. Nasiona charakteryzują się optymalną do wypieku liczbą opadania i bardzo wysoką zawartością białka. Ponadto są bardzo jasne, co przekłada się na atrakcyjny wygląd mąki, zdolny zadowolić pod tym względem oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. W porównaniu z innymi żytami odmiana zapewnia o 5 - 10% lepszą wydajność produkcji mąki.