ASORY

Pszenica ozima charakteryzująca się bardzo dobrą plennością w Polsce oraz w Niemczech, gdzie jest Nr 1 w powierzchni uprawy.

  • Odmiana uniwersalna — doskonale się sprawdza w intensywnych oraz średnio intensywnych technologiach uprawy w szerokim zakresie gleb, gdzie uprawia się pszenicę.
  • Gen 1A/1R warunkuje ba rdzo dobrze rozwinięty system korzeniowy. Bardzo dobrze toleruje okresowe niedobory wody.
  • Asory wykazuje bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy A/E. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz wysoką zawartością białka (A). Posiada również wysokie parametry wypiekowe mąki, m.in. objętość chleba.
  • Jest odmianą średnio-krótką dobrej odporności na wyleganie. W warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skrócenia źdźbła.
  • Bardzo dobra zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na I m2 (ca. 150-175 kg/ha).

Asory.pdf

 

asory